top of page
Yazarın fotoğrafıÖmer Utkan Demir

3. ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU

Antalya’da 1-3 Mart tarihleri arasında gerçekleşen 3. Antalya Diplomasi Forumu (ADF 2024)’na katılım sağladım ve bu yazımda yaşadığım deneyimleri aktarmak istedim.

Öncelikle, Dışişleri Bakanlığı tarafından organize edilen bu foruma katılabilmek benim için çok büyük bir onurdu. Her üniversiteye tanınan kontenjanlar üzerinden organize edilen bir süreç yaşanıyor ve kimin gideceğine de üniversitedeki ilgili akademisyenler karar veriyor. Hem ulaşım hem de konaklama Dışişleri Bakanlığı tarafından karşılanıyor, Antalya’da bulunan Bellis Deluxe Hotel’de 3 gün boyunca kaldık tüm öğrenciler olarak. Gerek kongre merkezine olan yakınlık olsun gerekse otelin imkanları olsun bizleri çok memnun etti.

 

Panellere değinecek olursak, uluslararası sorunların çözümünde büyük bir pay sahibi olan Antalya Diplomasi Forumu’nun bu seneki başlığı, “Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak” oldu. Toplamda 52 oturumun gerçekleştiği bu forumda en çok ilgi çeken oturumlar; “Krizler Döneminde Yenilikçi Arabuluculuk”, “Yapay Zekâ ve Diplomasi: Yeni Sınırların Yönetilmesi” ve “Çalkantılı Dönemde Çok Taraflılığın Teşvik Edilmesi” oldu. Bu panellerin çok yoğun bir şekilde gerçekleştiğini söyleyebilirim. Zaman zaman hiç mola vermeden diğer panele katılım sağladığımız bile oldu. İçerik açısından, alanında uzman kişilerin katılım sağladığı etkin paneller düzenlendi. Panellerin sonunda soru sorma şansımız da oldu. Aynı zamanda birçok önemli isim ve kurum da bu forumda yer aldı. Cumhurbaşkanımız; Recep Tayyip Erdoğan, Hakan Fidan, Mevlüt Çavuşoğlu, Emine Erdoğan gibi protokolden birçok katılımcı vardı. Anadolu Ajansı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, TRT World gibi birçok kurum da stantlarını fuaye alanına kurarak foruma destek sağladılar.

 

Dünyanın dört bir yanından katılımcıların ve konuşmacıların katıldığı Antalya Diplomasi Forumu, diplomatlara, bakanlara, devlet başkanlarına, akademisyenlere ve öğrencilere ev sahipliği yapmıştır. Uluslararası sorunların etkin bir şekilde çözüme kavuşabilmesi için, her grubun temsil edilmesi de bu açıdan önemli bir paya sahiptir. Gerek panellerin sonunda sorulan sorularla gerekse “İkili Görüşmeler” ile bunun sağlanması adına uygun zemin oluşturulmuştur.

Comments


bottom of page