top of page
Yazarın fotoğrafıElmir Kemal

PAŞİNYAN NEDEN BARIŞ ANTLAŞMASINDAN KAÇIYOR?

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2023

Belki de Paşinyan iktidarının taktiğini şöyle özetleye biliriz: barış için 1 adım, savaş için 5 adım. Tabii ki, Azerbaycan tarafından bu yaşananlar asla kabul edilemezdi.

Ermenistanla Azerbaycan arasında imzalanması beklenilen barış antlaşması için henüz somut adımlar atılmadı.


Bunun da ana nedeni Erivan yönetimi. Çünki Ermenistan'ın yürüttüğü politikalarda bir dengesizlik olduğu kendini çok net bir şekilde belli ediyor.


Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan her fırsatta Azerbaycan'la barış antlaşması imzalamaya hazır olduğunu açıklıyor, hatta bununla ilgili belirli tarihler de veriyor. Örneğin, Paşinyan geçen yıl o yılın sonuna kadar barış antlaşmasının imzalana bileceğini söylemişti:

"Azerbaycan ile yıl sonuna kadar barış anlaşması imzalamak istiyorum".


Ermenistan Parlamentosu Başkanı Alen Simonyan da benzer ifadeler kullanmıştı:

"Azerbaycan ile barış anlaşması bir an önce imzalanmalı".


Peki sonra ne oldu?


Ermenistan yönetiminin en üst kişilerinin tarafından verilen bu açıklamalar sadece sözde kaldı. Yani barış anlaşması için hiç bir somut adım atılmadı. Tam aksine, Erivan yönetimi ister siyasi, isterse de askeri olarak provokasyonlarını sürdürdü. Sözde barışla ilgili beyanlar verildi ama icraatda farklı hamleler yapıldı.


Ermenistan'ın hızlı bir şekilde silahlandırılması, Fransa ve Hindistan gibi ülkelerden silahların alınması onların barış değil, savaş istediğinin kanıtı idi. Aynı zamanda, sınıra asker yığarak gerginlik yaratılması, o dönem Karabağ'da mevcut olan ayrılıkçı yapıya alenen destek verilmesi Paşinyan'ın gerçek niyetini gözler önüne seriyordu.


Ermeniler provokasyonlarını sürdürdü...


Tüm bunlar yaşanırker, Ermenistan'dan gelen provakatif söylemleri de unutmamak lazım. İşin en saçma yanı ise Erivan yönetiminin Karabağ'da yaşayan ermeniler için özel bir statü talep etmesi ve ayrılıkçılarlın da müzakerelere katılması isteği idi.


Belki de Paşinyan iktidarının taktiğini şöyle özetleye biliriz: barış için 1 adım, savaş için 5 adım. Tabii ki, Azerbaycan tarafından bu yaşananlar asla kabul edilemezdi. O şartlar altında barış anlaşmasının değil imzalanmasının, müzakeresinin bile gitmeyeceği kesindi. Bakü yönetimi bir çok kez Erivan'ı provokasyonlarını sonlandırmaya çağırdı. Bununla ilgili sayısız açıklamalar verildi.


Paşinyan meydan okumaya kalktı...


Lakin Paşinyan Batıya güvenerek yine meydan okuma yolunu seçti. O, kendi söylemlerini inkar ederek, barışa değil, savaşa hazırlandığını alenen belli etmeye başladı.


Artık 2023 yılının ortalarından itibaren Azerbaycan ve Ermenistan arasındakı gerginlik yeniden üst seviyeye ulaşmıştı. Ermenistan'ın sınıra asker yığmasına Azerbaycan da aynı şekilde cevap verdi. O zamandan sonra bölgede yeni bir çatışmanın olması kaçınılmazdı. Tüm bunların sorumlusu ise yanlış politikalar yürüten Nikol Paşinyan'dan başkası değildi. Azerbaycan'ı tahrik eden söylemler ve eylemler sabrı tüketmişti.


Azerbaycan'ın sabrı taştı...


Azerbaycan'ın Karabağ'da yasa dışı ermeni güçlerin döşediği mayının patlaması sonucu 4'ü polis olmakla 6 şehit vermesinin ardından 19 eylülde "Demir yumruk" bir kez daha havaya kalktı ve bu sefer teröristlerin hepsini mahvetti.


Azerbaycan Ordusu Karabağda başlatdığı lokal anti-terör operasyonu ile sadece 23 saat 43 dakikada zafere ulaştı. Bunun sonucunda Karabağ'daki ayrılıkçı yapı kendini feshettiğini açıkladı, teröristler silahlarını bırakarak teslim oldular ve tüm topraklarımız işgalden kurtarıldı. Hankendi, Hocalı, Ağdere ve Hocavend'de 30 yıl sonra şanlı Azerbaycan bayrağı dalgalandı.


Karabağ'daki sözde Ermeni yönetimin eski "Cumhurbaşkanlarından" Arayik Harutyunyan, Arkadi Gukaysan, Bako Saakyan, eski "Devlet Bakanı" Ruben Vardanyan ve "Parlamento Başkanı" Davit İşhanyan gibi teröristler de Azerbaycan güvenlik güçleri tarafından yakalandı.


Paşinyan cesaretini toplayacak mı?


Şu an geldiğimiz noktada ise Paşinyan yeniden barış anlaşması ile ilgili açıklamalar veriyor:

"Ermenistan yıl sonuna kadar Azerbaycan ile barış anlaşması imzalamaya hazır".


İkinci Karabağ savaşından beri Ermenistan Başbakanı böyle açıklamaları belirli aralıklarla veriyor, amma nedense farklı adımlar atıyor. Onun barış antlaşması imzalamayı istese de, özellikle Fransa gibi Batı ülkelerinin buna izn vermediği tahmin ediliyor. Aynı zamanda, Paşinyanın Ermenistan'dakı baskılardan çekindiği için de bu antlaşmayı imzalayamadığı düşünülüyor.


Ama şu bir gerçek ki, barış antlaşmasının imzalanması en çok Ermenistan'ın yararına olacak. Paşinyan da bunu çok iyi bildiği için bu adımı atmak istiyor. Bundan sonrası ise onun ne kadar cesaretli olub-olmadığını gösterecek...

Comments


bottom of page